Obszar I: działalność edukacyjno-szkoleniowa
Działalność BCU umożliwia uzyskiwanie, uzupełnienie wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych lub zmianę kwalifikacji zawodowych następującym grupom odbiorców:
-
Osobom dorosłym (z wyłączeniem nauczycieli kształcenia zawodowego), które będą miały możliwość skorzystania z dwóch form kształcenia, tj.: co najmniej 30 godzinnych szkoleń zawodowych, kończących się branżowym certyfikatem umiejętności oraz 120 godzinnych kursów zakończonych wydanym certyfikatem kwalifikacji z zakresu edukacji pozaformalnej (sektorowej),
-
Osobom młodym: uczniom, którzy będą mogli skorzystać z co najmniej 15 godzinnych branżowych szkoleń zawodowych z zaświadczeniem o ukończeniu szkolenia branżowego,
-
Nauczycielom kształcenia zawodowego, którym zaoferowane zostaną co najmniej 15 godzinne szkolenia branżowe, kończące się wydaniem zaświadczenia o ukończeniu szkolenia branżowego.
W szkoleniach i kursach stacjonarnych, realizowanych w Branżowym Centrum Umiejętności udział weźmie co najmniej 540 osób (w tym 378 kobiet i 162 mężczyzn). Dodatkowo w trybie zdalnym,
z wykorzystaniem platformy zdalnego uczenia się, zostaną zrealizowane szkolenia i kursy dla co najmniej 100 osób. W programie każdego ze szkoleń i kursów uwzględnione zostaną zagadnienia dotyczące cyfrowej oraz zielonej transformacji.
Z inicjatywy BCU, do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji włączona zostanie jedna nowa kwalifikacja z zakresu edukacji pozaformalnej (sektorowa), odpowiadająca na potrzeby dziedziny gastronomia i kelnerstwo. Dla nowej kwalifikacji, Stowarzyszenie „Polska Akademia Sztuki Kulinarnej" pełnić będzie funkcję instytucji certyfikującej.
Branżowe Centrum Umiejętności prowadzić będzie również ośrodek egzaminacyjny w zakresie egzaminów zawodowych lub innych egzaminów właściwych dla dziedziny gastronomia i kelnerstwo.