Obszar II: działalność integrująco - wspierająca

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa (BCU) realizuje działania mające na celu wspieranie szkół, placówek oraz uczelni prowadzących kształcenie w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w nawiązywaniu współpracy z pracodawcami prowadzącymi działalność w tej dziedzinie.


BCU prowadzi także działania wzmacniające i integrujące szkoły prowadzące kształcenie zawodowe, placówki kształcenia ustawicznego, centra kształcenia zawodowego, uczelnie oraz sektor biznesu w ramach tzw. trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.


Ponadto BCU pozyskuje informacje od pracodawców dotyczące zapotrzebowania rynku pracy na umiejętności, kwalifikacje i zawody w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo, aby lepiej zaspokajać popyt na rynku pracy.

W ramach obszaru II powołana zostanie Rada Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności, w skład której wejdą przedstawiciele powiatowej rady rynku pracy, wojewódzkiej rady rynku pracy, partnerzy społeczni, władze regionalne i lokalne oraz pracodawcy, w tym z sektora małych i średnich przedsiębiorstw, reprezentujący sektor gastronomii.

Publikacje:

OczeOczekiwania pracodawcow HoReCakiwania pracodawców wobec absolwentów szkół kształcących w zawodach związanych z sektorem HoReCa. 

Krzysztof Wierzba - Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

 

 

 Szkolenia 30 godzinne dla osób dorosłych (z wyłączeniem nauczycieli kształcenia zawodowego) kończące się Branżowym Certyfikatem Umiejętności